Clickjackandet på Facebook

Under gårdagen ökade två ”virus” på Facebook lavinartat. Delvis blossade den gamla ”Se det här roliga/hemska klippet”-länken upp, och delvis så dök en variant av ”Se vem som besöker din profil” upp, där massor av vänner blev taggade i en bild. Den senare försvann rätt snabbt verkar det som, men klipp-länken fortsätter spridas idag. Framförallt då varianten ”Never scare a black man”.

Det som händer är följande. När man klickar på länken så kommer man till en sida, som eftersom du är inloggad på Facebook, kan lägga en Like på sidan genom Javascript. Detta sker antingen direkt när du öppnar sidan, eller när du försöker titta på klippet.

Om du klickar ”Like” på aktiviteten på Facebook så gillar även du länken, och så sprids den vidare.

Om man är lite vaksam så ser man snabbt att det är något man inte ska klicka på. Det är inte ett Youtube-klipp, utan en länk som offret har gillat. Det är oftast någonting chockerande, som ska locka till klick.

Har man råkat ut för det så är det bara att gå in på sin egen profil, leta upp posten, klicka på det lilla X:et uppe till höger och klicka på ”Remove post and unlike”.

Om man är så väldigt nyfiken på klippet så kan man söka på titeln på youtube istället.

(Uppdatering: Jag intervjuades av P3 Nyheter angående det här inlägget.)

  • http://kallepa.com/2011/04/intervjuad-pa-p3-nyheter/ Intervjuad på P3 Nyheter | kallepa

    [...] Post navigation ← Clickjackandet på Facebook [...]