Intervjuad på P3 Nyheter

I fredags fick jag ett mail av en journalist på P3, angående mitt blogginlägg om clickjackandet på Facebook. Vi pratade en stund och spelade in en liten intervju.

Det hela utmynnade i ett, i mina ögon, lite smått förvirrande inslag i P3 Nyheter, som man kan läsa och lyssna på här.

Cen Rolfsson påstår att man genom att klicka på ett foto i Facebook så ”kapar den ditt konto och kommer åt information till mejl och så vidare”. Det ställer jag mig rätt tveksam till. I en kommentar till artikeln så tillägger han att man kan säkra sig mot detta genom att köra Facebook på HTTPS. Återigen är jag tveksam. Dåligheterna händer ju utanför Facebook.

En möjlighet som jag kan tänka mig för att verkligen sätta sig i klistret och få sin dator kapad, är att man från sidan man landar på (utanför Facebook) tankar ner och kör något program på sin dator. Detta ska sedan slinka förbi en eventuell viruskontroll och de varningsmeddelanden som kan komma upp. Detta är ganska långt från att bara klicka på en bild i Facebook.

Själv uttrycker jag mig lite konstigt när jag säger ”Då ser man det här videoklippet, klickar på det, och då får man en ”like”, för att alla dina kompisar ser att du gillar den här sidan.”. Vad jag menar är naturligtvis att ”…SÅ att alla dina kompisar ser att du gillar den här sidan.”.

Tycker det är lite underligt att Jan Fredriksson på Facebook inte vet vad ”syftet med attackerna” är. För mig är det rätt solklart att det handlar om det tre F:en. Fun, Fame and Fortune.

Stay safe, mmkay?

(PS. Jag är ingen expert på detta, och det kan mycket väl vara så att jag pratar i nattmössan. I så fall tar jag tillbaka allt och hävdar motsatsen. DS.)

  • http://kallepa.com/2011/04/clickjackandet-pa-facebook/ Clickjackandet på Facebook | kallepa

    [...] Post navigation ← Mixa mig med Amy Diamond Intervjuad på P3 Nyheter → [...]